Begeleid wonen Groningen

Overstag biedt in de stad Groningen een beschermde woongroep voor jongeren tussen de 17 en 27 jaar, die problemen ervaren op de verschillende leefgebieden.

Hier wordt ondersteuning en begeleiding geboden op het gebied van financiën, werken naar zelfstandigheid (huishouden, koken en het nemen van je eigen verantwoordelijkheid op de woongroep), omgaan met je stoornis en/of beperkingen en er wordt structuur en regelmaat geboden aan de hand van duidelijke regels en afspraken.

De jongeren op de woongroep worden begeleid en ondersteund naar een dagbesteding. Dit kan het volgen van een opleiding zijn, het hebben van een betaalde baan en/of een andere nuttige dagbesteding. Daarnaast biedt Overstag zelf ook dagbesteding in de groenvoorziening. Ook in Groningen sporten de jongeren onder gediplomeerde begeleiding 1 keer per week.

Overstag streeft naar een huiselijke woonplek voor jongeren met problemen op de verschillende leefgebieden. Overstag kijkt naar wat de jongeren wel kunnen en waar hun kwaliteiten liggen.

Op de groep wordt er gewerkt aan de hand van fases ( zie fasemodel begeleid wonen Veendam). In welke fase je zit hangt af van verschillende factoren, bijv. heb je werk, school en/of andere nuttige dagbesteding, kan je zelfstandig boodschappen doen en een gezonde maaltijd koken. Iedereen begint in fase 1, er wordt per jongere gekeken naar wat de behaalde doelen moeten zijn om door te kunnen stromen. Overstag biedt op de woongroep vaste afspraken en regels waaraan de jongere zich moet houden. Overstag streeft altijd naar het leveren van maatwerk. De medewerkers van Overstag weten uit ervaring dat een probleem nooit op zich staat. Jongeren hebben schulden of hebben geen huisvesting. In veel gevallen hebben ze meerdere problemen tegelijk. Wij weten als geen ander dat wanneer er meerdere problemen spelen, het oplossen van slechts één probleem niet helpt. Wij zullen dan ook de deskundigheid van onze partners in bijvoorbeeld de verslavingszorg, schuldhulpverlening inschakelen om passende oplossingen te vinden. Alleen zo bied je ook perspectief op de langere termijn